Hoeveel Kost een Pup !

pup faam
 Waarom is een rashond zo duur? Aanschaf moederhond (of het fokken er van) entingen en voeding Lidmaatschap Nederlandse Teckelclub Tentoonstellingen voor het behalen van kwalificaties . (het is belangrijk je hond te laten keuren op bouw bij een GOEDE KEURMEESTER)
Inschrijving kost al gauw €60,­ en daarbij reis­ en parkeerkosten.


Jaarlijkse verplichte oogonderzoeken door een gespecialiseerd dierenarts nodig voor PRA/CATARACT/DISTICHIASIS* .
Voldoen de ouderhonden aan de bovenstaande kwalificaties en hebben ze de leeftijd om er een nestje mee te fokken, dan komen we aan de volgende stap.

Het uitzoeken van een geschikte partner voor de moederhond: Het dekgeld, uiteraard hebben we het hier niet over enkele tientjes. Reiskosten.
Vaak wordt er op twee afzonderlijke dagen gedekt dus moet er meerdere keren op en neer gereden worden.
De meeste fokkers kiezen voor een geschikte partner en deze woont doorgaans niet om de hoek.
Niet zelden wordt er zelfs naar het buitenland uitgeweken. .
Hier wil ik nog bij vermelden , dat ik persoonlijk het karakter erg van belang vindt , wil stabiele zekere teckel , die vrolijk en blij zijn en alleen blaffen wanneer het nodig is , en die vindt je niet overal .
We hebben de reu al gezien , voor dat we gaan fokken en kijken hoe hij in zijn eigen omgeving zich gedraagt.

Tijdens de dracht zijn er de kosten voor het geven van een  hoogwaardige voeding voor de aanstaande moeder.(vers voer aangepast voor drachtige teef)
Dan komen we aan bij de bevalling.
Een groot aantal materiële zaken is nodig voor de pups geboren worden.
We denken hierbij aan een werpkist, puppyren, warmtelamp, wasmachine, vetbedjes, onderleggers, ontsmettingmiddelen, medische artikelen voor bij de bevalling, handdoeken, weegschaal, etc. etc.
Veel van deze artikelen kunnen niet hergebruikt worden na de geboorte van het nest.
Als alles goed gaat worden de pups gezond geboren.
Zijn er problemen dan is er bezoek van de dierenarts noodzakelijk.
Dit kan natuurlijk voorkomen 's avonds, 's nachts en in het weekend. Keizersneden komen natuurlijk ook voor, met hoge kosten van dien.
En dan is er nog de nacontrole door de dierenarts als de puppy's pas geboren zijn. Kosten voor o.a. stroom voor de warmtelamp, wasmachine en droger, gas voor de CV om de kamer op temperatuur te houden, water voor de dagelijkse was van kleedjes en vetbedden, ontsmettingsmiddelen, reinigingsartikelen, waspoeder, speelgoedjes voor de puppy's,  telefoonkosten, internetkosten, kosten voor een website, koffie en koekjes voor de visite. Sommige kosten zijn kleine kosten, maar tellen natuurlijk wel mee.
 
En niet te vergeten de tijd die de fokker steekt in het verzorgen van moeder en puppy's en het bezig zijn met de puppy's: spelen, opvoeden, socialiseren etc., maar dit zien de fokkers niet als kosten, maar het mag toch wel genoemd worden.
Als dit mee berekend zou worden, zou een pup onbetaalbaar zijn. De moederhond heeft haar verzorging ook nodig, een grotere hoeveelheid hoogwaardige voeding.
Voeding voor de puppy's als ze gaan eten vanaf de 3e/4e levensweek.
Kosten voor het tweewekelijkse ontwormen van de moederhond en de puppy's.
Het enten en het dierenpaspoort.
Veel fokkers stellen ook met zorg een puppypakket samen met voer voor de eerste dagen, speeltjes.
Als de pups bij de nieuwe baasjes zijn is het nog niet gedaan voor de fokker.
De stambomen zijn bij geboorte aangevraagd en dienen vooruitbetaald worden.
En als deze door de fokker ontvangen zijn, moeten ze bij de eigenaren bezorgd worden.
Ook komt het nogal eens voor dat pupkopers vragen hebben, waarmee ze bij de fokker weer terecht kunnen.
Verantwoord fokken is dus een serieuze en tijdrovende zaak.
Als serieuze stamboomfokkers die begaan zijn met hun honden, pups en het ras al hun tijd zouden doorberekenen die ze daadwerkelijk in het nest steken (denk hierbij ook aan nazorg), dan zou een rashond pas echt onbetaalbaar worden.
Dus misschien betaalt u voor een zorgvuldig gefokte rashond bij aanschaf meer dan een hondje dat op advertentiesites wordt aangeboden, het is een investering voor de toekomst.
U kunt een goedkoop hondje op een advertentiewebsite kopen, maar als daar allerlei medische kosten overheen komen, omdat uw pup niet voldoende ontwormd is of zelfs een erfelijke afwijking blijkt te hebben, dan bent u al gauw een klein fortuin kwijt, waar u met gemak een pup met stamboom van had kunnen kopen en in sommige gevallen meerdere.

verder hebben we besloten op verder te gaan dan de eisen die de club en de raad van beheer stellen .
en zijn we begonnen al onze fok honden te testen op de volgende ziektes via D.N.A

*H746 Maligne Hyperthermie = MH is een erfelijke afwijking waarbij skeletspieren aangetast worden.Dit leidt onder onder tot verkeerde spierbewegingen,afwijkende hartritmes en nierfalen.

*H919 Heuplaxitet1=laxiteit van de heupenis een frequent voorkomende aandoeining van de heup bij de hond .dit is een multifactoreile aandoening is multifactorieel indien deze veroorzaakt wordt door het samenspel van een genetische [overerfbare] component en omgevingsfactoren.

*H421 Heuplaxiteit=Deze twee startpunten leiden tot de ontwikkeling van artrose op langere termijn .De ergst aangetaste dieren kunnen reeds op een leeftijd van een paar maanden symptomen vertonen, andere dieren op een latere leefijd

*H811 Hyemie [huu] perruric = hier de achtergrond info


*H415Mucopolysaccharisose type 111a = hier de achtergrond info


*H431 Ostereogenesis Imperfecta 2= Hier de achtergrond info

*H766 crd4-PRA = Hier de achter grond info

*H494 Neuronal ceroid Lipofuscinosis [NCL] 1= Hier de achergrond info

*H499 Neuroal ceroid Lipofuscinosis [ncl] 2 = Hier de achtergrond info

ik als fokker voel me verantwoordelijk voor de pups die ik fok en wil zoveel mogelijk proberen om ziektes uit te sluiten.
en natuurlijk hier gaat het wel eens fout , je hebt nu eenmaal te maken met leven wezen die ook ziek kunnen worden.
Maar op deze manier doen we zoveel mogelijk wat binnen ons bereik ligt , we hopen dan ook dat veel fokkers ons voorbeeld gaan
volgen .Een pup uit onze kennel kost 950 euro